naar inhoud

Mei, maand van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker

03 mei ’19 (vr)
Wist je dat vroegtijdige opsporing de beste bescherming is tegen baarmoederhalskanker? Met een uitstrijkje spoor je baarmoederhalskanker en de voorstadia, waarin de ziekte nog heel beperkt of niet ontwikkeld is, heel gemakkelijk op.

Ben je een vrouw tussen de 25 en 64 jaar oud? Dan kan je elke drie jaar kosteloos een uitstrijkje laten nemen. Zo kunnen de voorstadia van baarmoederhalskanker of de kanker zelf vroeg worden opgespoord en is een eenvoudige behandeling meestal genoeg.

Behoor je tot de doelgroep en liet je de laatste drie jaar geen uitstrijkje nemen? Dan ontvang je van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Voor een uitstrijkje kan je terecht bij jouw huisarts of gynaecoloog. Je maakt best zelf een afspraak op een dag waarop je niet ongesteld bent. Enkele weken later ontvangt deze het resultaat en wordt er gekeken of er afwijkingen zijn die kunnen wijzen op een bepaalde kanker.

Heb je vragen over het bevolkingsonderzoek? Surf dan naar www.bevolkingsonderzoek.be en download het gratis programma ‘Patient Viewer’. Let op! Je hebt hiervoor wel jouw eID, pincode en een kaartlezer nodig. Voor vragen over jouw persoonlijke, medische situatie kan je terecht bij jouw huisarts of gynaecoloog.

Nieuwsoverzicht