naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Alcohol- en gordeldrachtcontroles in september

31 augustus ’17 (do)
In september 2017 controleren de lokale en federale politiediensten in Vlaams-Brabant extra op het rijden onder invloed en gordeldracht.

Met deze controles en de campagne ‘Bij mij ben je veilig’ wil het provinciebestuur het aantal verkeersslachtoffers verder doen dalen en iedereen blijven sensibiliseren om de gordel in de wagen te dragen, zowel vooraan als achterin. 

Wie dacht dat na de zomer de controles op rijden onder invloed zouden afnemen, kan er wel eens bedrogen uitkomen. Rijden onder invloed blijft in onze regio immers een belangrijke onveiligheidsfactor. Zo was en bij 12,5% van het totaal aantal verkeersongevallen met lichamelijk letsel die zich in 2016 in Vlaams-Brabant voordeden sprake van alcoholmisbruik. In september 2017 controleren de politiediensten ook extra op gordeldracht en dit in het bijzonder in zone 30. Bestuurders onderschatten namelijk nog te vaak het risico op een ongeval in de zone 30.

Alle inzittenden zijn wettelijk verplicht de gordel te dragen op alle zitplaatsen in de wagen. Algemeen bekeken zouden er jaarlijks in België een honderdtal levens gered kunnen worden indien alle inzittenden van een wagen een beveiligingssysteem zouden gebruiken. Het is immers door een groot aantal internationale studies bevestigd dat de veiligheidsgordel en kinderbeveiligingssystemen efficiënt zijn en dat ze het risico om dodelijk of ernstig gewond te geraken bij een verkeersongeval kunnen verminderen.

Vaak wordt de gordel niet gedragen uit onachtzaamheid, ervaren de inzittenden de gordel als een belemmering van hun vrijheid of zijn zij van mening dat de gordel niet hoeft als ze korte ritten afleggen. Nochtans beschermt de gordel de inzittenden tegen de gevolgen van een impact. Zelfs een botsing aan lage snelheid, zoals 20 km/u, zonder gordel kan dodelijke gevolgen hebben.

Positief is wel dat steeds meer mensen de gordel dragen, zo blijkt uit de Nationale gedragsmeting die het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) in 2015 uitvoerde. Maar liefst 92% van de personen voorin de wagen draagt de gordel. Wel is de gordeldracht in zone 30 merkelijk lager. In de zones met snelheidsregime van 30 km/uur droeg 88,2% van de inzittenden in personenwagens de gordel.


Resultaten controles rijden onder invloed in Vlaams-Brabant van 2016

In 2016 werden in Vlaams-Brabant tijdens de gerichte controles op rijden onder invloed door de lokale en federale politiediensten in totaal 132 360 ademtesten uitgevoerd. Daarvan bleken er 3 149 positief, wat overeenstemt met 2,38% overtreders. In Vlaams-Brabant overleden 38 personen in 2016 als gevolg van een verkeersongeval. Dit is het laagste aantal verkeersdoden sinds 2005. Toen vielen er 82 verkeersdoden in de provincie.


Meer info?
www.vlaamsbrabant.be/gordelcampagne 

Nieuwsoverzicht
Controles

Openingsuren & contact

Politiezone BRT

adres
Kruisstraat 243120 Tremelo
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 11 23
Fax fax
016 53 23 31
e-mail
pzbrt@tremelo.be

Politie wijkkantoor Begijnendijk

adres
Kerkplein 33130 Begijnendijk
Stratenplan
Toon op Google Maps
Tel. tel.
016 53 51 29
Fax fax
016 52 07 52

Lees meer artikels over