naar inhoud

Oktober, maand van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker

02 oktober ’19 (wo)
Naar jaarlijkse gewoonte staat de maand oktober in het teken van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Borstkanker vroegtijdig opsporen is immers de beste bescherming.

Om vrouwen van 50 tot en met 69 jaar aan te moedigen elke twee jaar gratis een screeningsmammografie te laten nemen in een mammografische eenheid, startte de Vlaamse overheid in juni 2001 met het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Een screeningsmammografie kan afwijkingen immers vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt. Als de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een zwaardere behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

In 2017 liet in Begijnendijk 64,1% van de vrouwen van 50 tot en met 69 jaar zich preventief onderzoeken. Deze score ligt hoger dan de totale dekkingsgraad van 63,5% in de provincie Vlaams-Brabant, maar lager dan de totale dekkingsgraad van 65,2% in het Vlaams Gewest. Om tegen 2020 het streefcijfer van 75% te behalen is er dus nog veel werk voor de boeg.

Twee jaar is zo voorbij! Elk onderzoek toont de toestand op dat moment. Daarom is het belangrijk om een screeningsmammografie om de twee jaar te herhalen. Ben je een vrouw van 50 tot en met 69 jaar? Heb je geen klachten en geen verhoogd risico op borstkanker? Dan krijg je een uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing. Wil je weten wanneer je de uitnodiging voor een screeningsmammografie in de brievenbus mag verwachten? Dan kan je de gegevens over de bevolkingsonderzoeken raadplegen via het gratis software-systeem ‘Patient Health Viewer’. Inloggen kan met jouw eID, kaartlezer en pincode of de app ‘itsme’.

Heb je vragen over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker? Surf dan naar www.bevolkingsonderzoek.be of bel 0800 60 160. Voor vragen over jouw persoonlijke medische situatie neem je best contact op met jouw huisarts.

Nieuwsoverzicht