naar inhoud

Meer biodiversiteit helpt het klimaat!

11 februari ’20 (di)
Op dinsdag 11 februari 2020 organiseert het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid opnieuw ‘Dikketruiendag’. Het bestuur daagt iedereen uit om mee te doen met dit initiatief.

Naar jaarlijkse gewoonte wordt deze dag de verwarming enkele graadjes lager gezet en extra aandacht besteed aan het duurzaam omgaan met energiebronnen. Het bestuur geef alvast het goede voorbeeld! Zo wordt in de gemeentelijke gebouwen de thermostaat enkele graden lager gezet en kan iedereen zich verwarmen met een kop warme soep.

Voluit voor biodiversiteit

Door de komst van de gemeentelijke klimaatplannen kadert dit initiatief tegenwoordig echter binnen een ruimer en actueel thema. Het departement Omgeving legt daarom de link met belangrijke aspecten, zoals groen, biodiversiteit en klimaat. Dit jaar luidt het thema ‘Voluit voor biodiversiteit’. Het bestuur wenst van deze gelegenheid gebruik te maken om de trage wegen extra in de verf te zetten. Herstelde, opgewaardeerde en nieuwe trage verbindingen bieden immers ook belangrijke mogelijkheden voor een rijkere biodiversiteit. Naast de reeds langer gekende trage verbindingen werden eind vorig jaar de verbinding van de Werchtersesteenweg met de Tremelosesteenweg, de Leemstraat met de Kwetterstraat, de Kwetterstraat met de Hannekensstraat en Hoekje met de Liersesteenweg opengesteld. In navolging van de samenwerking van 2010 tot 2012 werd in zitting van de gemeenteraad van 24 oktober 2019 beslist een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Trage Wegen vzw aan te gaan. Met de steun van Trage Wegen vzw en op basis van het nieuwe decreet ‘Gemeentewegen’ zal het bestuur deze legislatuur verdere stappen zetten om een veilig en waardevol netwerk voor de zachte weggebruikers in de gemeente te ontwikkelen.


Meer info?
www.dikketruiendag.be

Nieuwsoverzicht