De molen op de Molenberg

De oude molen van Betekom is een monument met een bijzondere uitstraling. Niet alleen is het een van de oudste molens in de Benelux, maar ook de enige windmolen ter wereld in Diestiaan ijzerzandsteen. De molen werd in de loop van de zestiende eeuw gebouwd en fungeerde tot het begin van de twintigste eeuw als graanmolen. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd hij in brand gestoken en sindsdien overleeft hij als ruïne. In 1993 werd de molen beschermd als monument en dorpsgezicht.

Na een aftakelingsproces van meer dan 100 jaar kon, dankzij de inzet van de Molenwerkgroep en Natuurpunt Begijnendijk, in het najaar van 2021 de consolidatie van de molenromp van start gaan. In het voorjaar van 2022 werden een trap, uitkijkplatform en dak aan de molen toegevoegd, waardoor bezoekers een fraai zicht krijgen op de binnenzijde van de molen en kunnen genieten van het uitzicht vanop de 10 meter hoge molenromp.

Weetje

De houten trap in Franse eik is een kunstwerk op zichzelf. Het is een dubbele helix met 45 treden die toelaat dat mensen die naar boven gaan niet gehinderd worden door zij die naar beneden komen. De indrukwekkende trap refereert naar het historische binnenwerk van de molen, dat samen met de molenkap bevestigd was aan een centrale as die in de richting van de wind kon gedraaid worden.