Laat jouw stem horen over verkeersveiligheid

Moet een alcoholslot verplicht worden voor iedereen die betrapt wordt met een glaasje te veel? Moeten snelheidsduivels naast een boete ook een verplichte vorming volgen? Het zijn maar enkele van de vele vragen waarover je jouw licht kan laten schijnen op het burgerplatform www.all-for-zero.be.

De laatste 20 jaar daalde het aantal verkeersdoden in ons land van 1 500 verkeersdoden in 2001 naar 640 doden in 2019. Om het aantal ongevallen en recidivisten verder te laten dalen, moet iedereen inspanningen blijven leveren. Met www.all-for-zero.be lanceert Vias institute, samen met federaal minister van mobiliteit Georges Gilkinet en de FOD Mobiliteit en Vervoer, een platform waar iedereen tot 30 september 2021 zijn gedacht kwijt kan over drie grote verkeersveiligheidsthema’s:

  • Samen op (de) weg
    Hoe kunnen we de openbare ruimte veiliger maken, rekening houdend met ieders behoeften?
  • Risicogedrag
    Waarom brengen we onszelf en anderen in gevaar?
  • Controles, begeleiding en vorming
    Welke alternatieve maatregelen en sancties zijn gepast?

De slogan maakt alvast duidelijk dat het doel van nul verkeersdoden in België enkel kan bereikt worden als iedereen, zowel inwoners als publiekgroepen en beleidsniveau’s samenwerkt.

Je kan op verschillende manieren jouw stem laten horen. Naast de enquête zullen verschillende inwoners in de loop van september 2021 ook in kleine groepen debatteren om, samen met experts, voorstellen te doen om de verkeersveiligheid te verbeteren. De input van de enquête en burgerpanels wordt gebruikt bij de opmaak van een nieuw, federaal plan voor de verkeersveiligheid.

Gepubliceerd op woensdag 4 aug 2021 om 09:00