Laat je niet bedotten door frauduleuze reclameronselaars

Kreeg je een voorstel om de adresgegevens van jouw bedrijf te laten opnemen in een bedrijvengids of een factuur met het voorstel om domeinnamen te kopen? Lees dan zeker de kleine lettertjes en wees op je hoede, want misschien werd je gecontacteerd door een frauduleuze reclameronselaar.

Frauduleuze reclameronselaars richten zich op ondernemingen. Ze proberen je op tal van manieren een contract te laten ondertekenen, waarbij je de indruk krijgt dat je betaalt voor goede reclame. In werkelijkheid hang je plots vast aan een contract van meerdere jaren voor een abnormaal hoge prijs en krijg je maar weinig extra zichtbaarheid.

Verschillende werkwijzen

Reclameronselaars zijn creatief en verzinnen regelmatig nieuwe methodes om geld af te troggelen. De meest gekende is het aanbod om jouw bedrijf te laten opnemen in een bedrijvengids. Je krijgt vooraf ingevulde formulieren opgestuurd. Die lijken van een overheidsinstantie afkomstig of wekken de indruk dat er al een contract bestaat tussen de bedrijvengids en jouw onderneming. Ga je akkoord? Dan hang je vast aan een duur contract.

Sommige ondernemers ontvangen per brief, fax of e-mail een bericht met de vraag om de gegevens van hun onderneming na te kijken en waar nodig aan te passen. Ze moeten het document ondertekenen en terugsturen. Door die ondertekening ben je als nietsvermoedende onderneming gebonden aan een zeer duur contract dat pas enkele jaren later afloopt en waarbij de tegenprestatie weinig tot niets voorstelt.

Ronselaars gaan ook zelf op bezoek. Hij vraagt je een bijdrage om reclame voor jouw onderneming op te nemen in een reclametijdschrift of catalogus die in de regio verspreid of verkocht wordt ten voordele van een goed doel. In de meeste gevallen is dat liefdadig doel twijfelachtig. Zodra je het aanbod van de ronselaar hebt aanvaard, krijg je de vraag om het plaatsen van de reclame te bevestigen. Bevestig je dat? Dan onderteken je eigenlijk een tweede contract met reclame in nog een ander blad. Ze veranderen de titel immers lichtjes waardoor het niet opvalt.

Ook domeinnamen worden gebruikt in de oplichting. Een domeinnaam is de naam van een website, zoals www.test.be. Je wordt opgebeld met de vraag om domeinnamen met de naam van jouw firma via hun te registreren. Je betaalt daarvoor nietsvermoedend woekerprijzen. Doe je dat niet? Dan mis je zogezegd een goede kans op reclame en loop je het risico dat anderen die domeinnamen opkopen, wat dan weer het imago van je bedrijf zou kunnen schaden. Heb je al een website met de naam van jouw firma die eindigt op .be? Dan proberen ze jou andere extensies te verkopen, zoals .biz, .net of .name.

Let zeker op het volgende:

  • Ga na of het reclamebedrijf opgenomen is in de grijze lijst van frauduleuze reclameronselaars van de FOD Economie.
  • Controleer de identiteit van de reclameronselaar grondig.
  • Lees de contractvoorwaarden goed na.
  • Onderteken nooit een twijfelachtig aanbod of een aanbod dat je niet begrijpt.
  • Ga systematisch na of een factuur wel overeenstemt met een gevraagde dienst.
  • Betaal niets, zelfs al ontvang je een factuur waarop de vermelding ‘herinnering’ is aangebracht).

Heb je al ondertekend of betaald? Stop dan eerst en vooral alle verdere betalingen! Meld de oneerlijke handelspraktijk bij het Meldpunt van de FOD Economie. Een terugbetaling of kosteloze verbreking van het ondertekende contract bekom je enkel via gerechtelijke weg.

Meer info? 
FOD Economie
tel. 0800 120 57
info.eco@economie.fgov.be

Gepubliceerd op donderdag 18 mrt 2021 om 10:00