Kwit mee voor minder wegwerp

Veel producten worden na een keer gebruiken weggegooid. Denk maar aan verpakkingen van afhaalmaaltijden, plastic bekers of groente- en fruitzakjes. Gelukkig bestaan er herbruikbare alternatieven, waardoor je vaak gewoon kan kappen met wegwerp. Kwitten dus!

In het beste geval kan je afval netjes sorteren om het te laten recycleren. Afval dat niet gerecycleerd kan worden, gaat echter als restafval naar de verbrandingsoven. Dan is er ook nog het afval dat niet in de vuilnisbak belandt, maar zwerfvuil wordt. Dat is niet proper. 

Maar liefst 70% van de Vlamingen gebruikt een herbruikbare draagtas in de supermarkt en herbruikbare bekers op evenementen zijn intussen ingeburgerd. Plastic rietjes, roerstokjes, wattenstaafjes, bordjes en bestek voor eenmalig gebruik kan je zelfs helemaal niet meer kopen. Zo kwit iedereen al een beetje. Toch kan je nog veel vaker kwitten! Jouw afvalcontainer verklapt wat je vaak wegwerpt. Voor een groot deel van dat afval bestaan herbruikbare alternatieven. Zo zorgt het drinken van kraanwater voor minder plastic flessen en kan je heel wat groenten en fruit ook zonder verpakking best lang bewaren. Ga je winkelen? Dan is het heel vaak mogelijk om wegwerp te vermijden. Vergeet jouw herbruikbare boodschappentas niet wanneer je de deur uitstapt, kies in de winkel voor groenten en fruit in bulk of navulbare producten en laat die afzonderlijk verpakte koekjes voortaan links liggen. Winkels bieden steeds vaker producten in bulk aan.

Je steekt jouw groenten en fruit misschien al in een herbruikbaar netje, maar nam je jouw eigen potjes al eens mee naar de slager? In steeds meer winkels kan je jouw eigen fles afwasmiddel of shampoo ook steeds opnieuw laten bijvullen. Dat scheelt een pak wegwerpverpakkingen. Gelukkig kan iedereen thuis, onderweg, in de winkel en op evenementen kiezen voor duurzame oplossingen die goed zijn voor het milieu, de portemonnee en jouw gemoed.

Ben je klaar om mee te kwitten? Wil je graag weten hoe jij minder wegwerp kan gebruiken? Surf dan naar www.kwitten.be en ontdek de tips.

Gepubliceerd op donderdag 24 mrt 2022 om 09:00