Kappers heropenen vanaf 13 februari 2021

De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben in het Overlegcomité de coronasituatie besproken. Er werd beslist dat de kappers vanaf 13 februari 2021 onder zeer strikte omstandigheden kunnen heropenen, ook buitenactiviteiten in dierenparken zijn vanaf dan toegelaten.

De coronasituatie in ons land levert vandaag een gemengd beeld. Het aantal besmettingen toont sinds december 2020 een stabiele evolutie. Het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens daalt licht. Intussen blijft het nodig om de verdere verspreiding van besmettelijke virusvarianten tegen te gaan. Daarom blijft uiterste voorzichtigheid geboden. Het Overlegcomité erkent echter ook dat lichaamsverzorging een onmiskenbare bijdrage levert tot een beter maatschappelijk en mentaal welzijn. Daarom komt er een gefaseerde heropening van de niet-medische contactberoepen. Kappers kunnen hun activiteiten hervatten vanaf zaterdag 13 februari 2021 en andere niet-medische contactberoepen, zoals schoonheids-, massage- en nagelsalons, kunnen vanaf 1 maart 2021 opnieuw aan de slag.

Zeer strikte voorwaarden

De heropening van de niet-medische contactberoepen is gekoppeld aan zeer strikte voorwaarden en aangescherpte protocollen. Deze bevatten onder meer:

  • Wachttijd van 10 min. tussen twee behandelingen, voldoende voor de reiniging en desinfectie van de behandelingsruimte;
  • Verplichting om te werken op afspraak;
  • Klanten moeten buiten wachten;
  • Voorzien van voldoende ventilatie, zoals met ramen en deuren open;
  • Dienstverlening aan huis blijft verboden.

Buitenactiviteiten in dierenparken

Dierentuinen mogen vanaf 13 februari 2021 openen en dit volgens dezelfde regels als de natuurparken. Dat betekent onder meer dat enkel buitenactiviteiten zijn toegelaten en er strikte toegangscontrole plaatsvindt.

Vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings

Het Overlegcomité nam tevens akte van het arrest van de Raad van State van 2 februari 2021 betreffende de vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings. Zij zullen conform het arrest vanaf 8 februari 2021 hun activiteiten mogen heropenen onder dezelfde beperkende voorwaarden als andere logiesvormen. Dit betekent onder meer dat zij hun restaurants, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten gesloten moeten houden.

Immo

Het Overlegcomité bevestigde haar vroegere beslissing om vanaf 13 februari 2021 huisbezoeken toe te laten in het kader van immo-activiteiten door professionele makelaars.


Meer info?
https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/overlegcomite-heropening-kappers-vanaf-zaterdag-13-februari

Gepubliceerd op vrijdag 5 feb 2021 om 19:00