Hoe kies ik de beste mondmaskers?

Ondertussen zijn mondmaskers niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. In heel wat situaties is het dragen ervan verplicht. Er circuleren op dit moment verschillende soorten mondmaskers, maar zij beschermen niet allemaal even goed tegen het coronavirus. De medewerkers van de FOD Economie maakten een overzicht van geschikte en minder geschikte mondmaskers, zodat je weet waar je op kan letten als je ze koopt en draagt. 

Chirurgische maskers, FFP2/FFP3-maskers of comfortmaskers?

Chirurgische maskers worden vooral gebruikt door verplegend personeel en zijn bedoeld om zowel de patiënt als zichzelf te beschermen tegen eventuele besmettingen. FFP2/FFP3-maskers beschermen de drager nog beter tegen het coronavirus. Beide soorten worden vandaag vooral gebruikt in de medische sector. Comfortmaskers zijn mondmaskers die vooral worden gedragen door het grote publiek, maar ook bijvoorbeeld door professionelen uit de medische sector. Zij zijn bedoeld voor personen die geen symptomen van besmetting vertonen en zich in de openbare ruimte begeven. Wie een comfortmasker draagt, beschermt enkel anderen tegen een eventuele besmetting. Het is dus van groot belang dat iedereen een goed mondmasker heeft, het op de juiste manier en locatie opzet en het combineert met de zes gouden regels tegen corona. Zo draagt iedereen bij aan het principe ‘Ik bescherm jou, jij beschermt mij’.

Er bestaan ondertussen zoveel soorten mondmaskers dat het niet meer duidelijk is welke geschikt zijn en welke niet. De mondmaskers die je het meeste tegenkomt in het straatbeeld zijn de rechthoekige maskers met plooien. Het zijn wegwerpmaskers. Ze bestaan in verschillende kleuren (meestal blauw) en worden in apotheken of supermarkten verkocht. Ook stoffen mondmaskers zie je regelmatig, al dan niet met een leuk motiefje er op. Er bestaan drie categorieën. Een eerste grote groep zijn de community maskers. Zij worden gemaakt in serieproductie door jouw favoriete voetbalclub, gemeente of een winkelketen en moeten in overeenstemming zijn met een aantal vereisten. Daarnaast zijn er heel wat huisgemaakte versies te vinden. Zij zijn veilig voor zover ze gemaakt zijn volgens de aanbevelingen van de FOD Volksgezondheid. Tenslotte heb je de groep stoffen maskers die de federale overheid voor elke Belg voorzag en die je kon ophalen in de apotheek. Een sjaal of halsdoek is toegestaan als je geen mondmasker ter beschikking hebt en als minstens twee lagen stof je mond en neus bedekken.

Let op! Het zogenaamde gezichtsscherm (faceshield), waarbij je volledige gezicht wordt afgedekt, is alleen toegelaten als je om medische redenen geen mondmasker kan dragen. Raadpleeg hiervoor zeker jouw arts. Het houdt eventuele druppels niet volledig tegen, maar is in die gevallen beter dan niets. Heb je geen geldige medische reden? Dan volstaat dit type masker zeker niet. Uiteraard kan je een gezichtsscherm wel als aanvulling met een ander geschikt mondmasker dragen.

Jammer genoeg maken veel mensen gebruik van mondmaskers die werden ontwikkeld voor andere doelen en jezelf of anderen niet beschermen tegen het virus. Zo verschijnen er meer en meer mondmaskers met een of twee ventielen op de zijkant. Zij beschermen enkel de drager zelf en laten de uitgeademde lucht en eventuele virusdeeltjes van de drager volledig door. Andere mensen zijn dan helemaal niet beschermd. Dergelijke mondmaskers zijn dus absoluut niet toegestaan in de strijd tegen het coronavirus. De ventielen worden ook apart verkocht om ze vast te maken aan een mondmasker, maar het resultaat is hetzelfde, nl. onvoldoende bescherming.

Ook plastieken mondmaskers zijn aan een opmars bezig maar beschermen niet voldoende als zij aan de zijkanten nog openingen hebben. De versies met een plastieken deel voor de mond omringd door stof die de mond en neus goed bedekken, zijn wel geschikt. Dan heb je ook nog de plastieken mondschermen. Zij steunen op de neus of op de kin en zijn aan de andere kanten volledig open. Ook die bieden geen bescherming voor jezelf en anderen.

Enkele tips voor de aankoop

  • Kies de juiste maat. Er bestaan verschillende maten (kinderen, mannen of vrouwen) en verschillende manieren om ze vast te maken (achter de oren of achter het hoofd). Een mondmasker met de juiste maat sluit nauw aan op je gezicht. Zakt jouw mondmasker af terwijl je beweegt of praat? Dan heeft het niet de passende maat voor jouw gezicht.
  • Sta je op het punt een mondmasker te kopen? Controleer dan eerst of je het adres en de identiteit van de fabrikant en een referentie kan vinden op het mondmasker of de verpakking.
  • Kijk vervolgens na of er een gebruiksaanwijzing aanwezig is en lees die eerst door. Zo weet je meteen op welke manier je het masker moet dragen of je het moet wassen voor eerste gebruik en voor welke leeftijden het geschikt is.
  • Koop het masker niet als het niet aan de bovenstaande voorwaarden voldoet.

Nog wat wijze raad voor een correct gebruik?

  • Het masker moet de kin, mond en neus bedekken. Een mondmasker dat je onder jouw neus draagt, beschermt jezelf en anderen niet.
  • Bewaar je mondmasker in een stoffen zak en niet in je handtas of zak van je jas.
  • Laat een kind jonger dan 3 jaar nooit een mondmasker dragen. Zij kunnen er door stikken.
  • Het is normaal dat je het gevoel hebt om minder lucht te hebben als je je mondmasker op hebt. Het betekent dat het masker werkt. Doe daarom zeker geen zware inspanningen als je jouw masker draagt.
  • Onderhoud je mondmasker op de juiste manier. Volg de wasinstructies die bijgevoegd zijn of gebruik het niet langer dan de aangegeven gebruiksduur.

Meer info?
info-coronavirus.be