Herinrichting Herseltsesteenweg (N19) in Aarschot

Begin augustus 2022 start het Agentschap Wegen en Verkeer met de herinrichting van de Herseltsesteenweg (N19) in Aarschot. Vanaf eind april 2022 zijn er dan ook voorbereidende sloop- en nutswerken gepland, waardoor de werfzone volledig wordt afgesloten en de verkeerssituatie grondig wijzigt.

Sloopwerken vanaf 19 april en nutswerken vanaf 25 april 2022

De werkzaamheden situeren zich van net voorbij de Kerkstraat tot aan de Kalsterloop, de grens met de provincie Antwerpen. Voor de eigenlijke herinrichtingswerken in augustus 2022 kunnen starten, worden er twee huizen aan het kruispunt met de Oude Mechelsebaan gesloopt. Samen met enkele andere voorbereidende werken zoals het ‘bouwklaar’ maken van de projectzone voor de nutswerken, duren deze sloopwerken ongeveer twee weken. Vanaf maandag 25 april 2022 starten de nutsmaatschappijen met het verleggen van de nutsleidingen, nl. telecom, water en elektriciteit. Zij werken ongeveer drie maanden. Dat is tot midden juli 2022. Begin augustus 2022, na het bouwverlof van de zomer, kan Wegen en Verkeer starten met de riolerings- en wegeniswerken die ongeveer 1,5 jaar duren.

Herseltsesteenweg afgesloten voor doorgaand verkeer

Vanaf 19 april 2022 wordt de Herseltsesteenweg tussen de Kerkstraat en de Kalsterloop volledig afgesloten voor doorgaand verkeer, uitgezonderd bewoners en handelaars die wel tot aan hun woning of handelszaak mogen rijden. Wil je van Aarschot naar Herselt of omgekeerd rijden? Dan dien je lokaal en op grotere afstand volgende omleidingsroutes te volgen: 

  • Van Herselt in de richting van Aarschot wordt een enkelrichting omleiding via de Gijmelsesteenweg en Wolfdonksesteenweg voorzien.
  • Tussen Aarschot en Ramsel wordt in beide richtingen een omleiding voorzien via de Madestraat, Hoevenstraat, Begijnendijksesteenweg, Plankenbrug, Sleutelbaan, Mechelbaan en Liersesteenweg (N10).
  • Voor doorgaand (zwaar) verkeer worden er omleidingen voorzien via de autosnelwegen E313/ E314 en via Heist-op-den-Berg langs de Liersesteenweg (N10) en de N15. 

Aangepaste dienstregeling voor bussen van De Lijn

De buslijnen 220, 221, 305, 306, 490, 491 en 492 volgen reeds de laatste twee weken van april 2022 omleidingen. In het kader van deze werkzaamheden wordt op 1 mei 2022 een nieuwe dienstregeling van kracht. Alle informatie over de hinder voor het openbaar vervoer vind je steeds op www.delijn.be/routeplanner. 

Werken aan een (fiets)veiligere Herseltsesteenweg 

De Herseltsesteenweg is een belangrijke toegangsweg voor de nabijgelegen scholen. Hoewel er een snelheidsbeperking geldt van 50 km/u, nodigt de weg uit om sneller te rijden. Daarom wil Wegen en Verkeer de drukke gewestweg veiliger inrichten voor zachte weggebruikers en daarbij ook de nodige rioleringswerken uitvoeren. Daarnaast staat het kruispunt met de Oude Mechelsebaan al enkele jaren bekend als gevaarlijk kruispunt. Om het aantal ongevallen drastisch te verminderen, zijn ook daar enkele ingrepen nodig om het kruispunt overzichtelijker te maken en meer ruimte te creëren voor fietsers en voetgangers. Wegen en Verkeer werkte de voorbije jaren al op de Herseltsesteenweg. In twee eerdere fases werd het stuk van de Herseltsesteenweg van in het centrum van Aarschot tot net voorbij de Kerkstraat met nieuwe fiets- en voetpaden, aangepaste bushaltes en veilige oversteekplaatsen heringericht. Deze derde fase, het stuk tussen de Kerkstraat en de Kalsterloop, is het sluitstuk van de werken op grondgebied Vlaams-Brabant.

Meer info? 
www.wegenenverkeer.be/herseltsesteenweg 

Gepubliceerd op dinsdag 12 apr 2022 om 10:00