Ook in de winter genieten? Laat je deze herfst vaccineren tegen Covid-19 en griep

Half september 2023 start een nieuwe vaccinatiecampagne voor Covid-19. Het vaccin wordt immers sterk aanbevolen voor personen die kwetsbaar zijn en wie werkt in de zorg. Andere personen staat het vrij om zich te laten vaccineren.

Om gevaccineerd te worden, maak je een afspraak bij jouw huisarts of apotheker. Het covid-vaccin blijft gratis voor iedereen. Net als de voorbije jaren wordt ook griepvaccinatie aanbevolen voor wie kwetsbaar is.

Voor wie zijn de vaccins aanbevolen?

Om te vermijden dat mensen zwaar ziek worden, is de covid-vaccinatie aanbevolen voor wie het meeste risico loopt om ziek te worden:

  • iedereen vanaf 65 jaar,
  • personen die langdurig in een zorgvoorziening verblijven,
  • personen met onderliggende gezondheidsproblemen,
  • personen met een verzwakte weerstand,
  • zwangere vrouwen,
  • personen die in en buiten zorginstellingen werkzaam zijn in de zorgsector.

Voor deze personen is ook een griepvaccinatie aanbevolen. Voor andere personen is vaccinatie niet specifiek aanbevolen, maar het staat iedereen vrij om zich toch te laten vaccineren.

Het covid- en griepvaccin worden sterk aanbevolen voor wie kwetsbaar is en mensen in de zorg.

Wanneer vaccineren?

De covid-vaccinatie is beschikbaar vanaf midden september 2023 en de griepvaccinatie vanaf midden oktober 2023. De vaccins kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. Wil je weten wanneer voor jou het beste moment is om gevaccineerd te worden? Dan vraag je best advies aan jouw arts of apotheek. Ze geven jou ook advies over het al dan niet samen geven van de twee vaccins. Het is immers belangrijk jouw bescherming op te bouwen voor het aantal besmettingen met covid en griep begint te stijgen in de herfst- en wintermaanden.

Waar vaccineren?

Wil je gevaccineerd worden? Maak dan een afspraak bij jouw huisarts of apotheker. Zij plannen de momenten waarop ze vaccineren zelf in. Er komen geen vaccinatiecentra en de overheid zal geen uitnodiging meer sturen naar jouw thuisadres. Het kan zijn dat de bedrijfsgeneeskundige dienst op jouw werk een griepvaccinatie aanbiedt. De covid-vaccinatie wordt enkel aangeboden in zorgvoorzieningen, niet in andere bedrijven.

Welk vaccin?

De beschikbare vaccins tegen covid en griep beschermen zeer goed tegen het risico om zwaar ziek te worden of opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. Voor Covid-19 is dat een vaccin van Pfizer dat aangepast is aan de huidige virusvariant.

Andere voorzorgsmaatregelen

Naast vaccinatie zijn er nog een paar goede gewoontes om te vermijden dat jij of andere personen besmet raken met luchtwegaandoeningen.

  1. Was regelmatig jouw handen met water en zeep.
  2. Ventileer plaatsen waar je met veel mensen samen bent.
  3. Moet je hoesten en niezen? Gebruik dan een papieren zakdoek en werp die weg. Heb je geen zakdoek? Nies in jouw elleboog.
  4. Ben je ziek? Blijf dan thuis. Draag een mondmasker als je toch op het openbaar vervoer of drukke plaatsen komt.


Meer info?
www.laatjevaccineren.be 

Gepubliceerd op woensdag 13 sep 2023 om 08:00