Groot gelijk dat je nuchter rijdt

De sfeer van zwoele zomeravonden tijdens feestjes, barbecues of festivals gaat vaak samen met de effecten van alcohol, drugs of lachgas. Toch is er een plek waar deze nooit thuishoren: achter het stuur. Spreek daarom op voorhand af met jouw vrienden hoe jullie veilig thuis geraken.

De effecten van alcohol, drugs en lachgas op het rijgedrag worden vaak geminimaliseerd. Deze stoffen verstoren echter de functies van jouw hersenen, waardoor je niet meer hetzelfde concentratie-, reactie- of waarnemingsvermogen hebt. Dat kan fatale gevolgen hebben in het verkeer.

Tips om veilig thuis te geraken

Zodra je jezelf amuseert en midden in de feeststemming zit, is het soms moeilijker om nuchter te blijven. Spreek daarom op voorhand af hoe jullie veilig thuis geraken. Zo kunnen jullie voluit en zorgeloos feesten en geraakt iedereen veilig thuis. Is het jouw beurt om nuchter te blijven en jouw vrienden veilig thuis te brengen? Laat je als chauffeur maar eens lekker in de watten leggen die avond! Zo wordt het nog een stuk leuker om de BOB van dienst te zijn. Wil je liever niet zelf rijden? Dat is ook een optie. Je kan een taxi delen. Dat valt heus wel mee als je de kosten deelt. Of misschien geraak je wel thuis met het openbaar vervoer. Zoek het op voorhand uit en spreek het af met jouw vrienden.

Meer info?
Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV)
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
www.vsv.be 

Gepubliceerd op woensdag 29 jun 2022 om 09:00