Gratis online infosessies ‘Afval verminderen in huis en tuin’

Om jou te helpen om minder afval te produceren of het een nieuwe bestemming te geven, organiseren de medewerkers van EcoWerf in samenwerking met Vlaco een aantal infosessies.

Composteren

Begint het bij jou ook te kriebelen om in de tuin aan de slag te gaan bij de eerste zonnestralen? Wist je dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in de tuin en dat je compost zelf kunt produceren door jouw groente-, fruit- en tuinafval thuis te composteren? Jouw tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur, maar je houdt ook de duurzame kringloop in stand. Deze infosessie vindt plaats op donderdag 11 maart 2021 van 19.00 tot 20.30 u.

Grasbeheer

Onze tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak. Nochtans kan je grasmaaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken. Wie wil, kan de productie van grasmaaisel aanzienlijk beperken en zelfs helemaal voorkomen. Hiervoor hoef je geen groot tuinier te zijn. Deze sessie vindt plaats op dinsdag 16 maart 2021 van 19.00 tot 20.30 u.

Pesticidenvrij beheer van verharding en tuinen 

Een tuin onderhouden zonder pesticiden? Een oprit of terras onkruidvrij houden zonder te spuiten? Ongewenste insecten de baas kunnen zonder de natuur te schaden? Woekeraars een lesje leren? Het kan! Wil jij je er ook aan wagen, maar weet je niet hoe? Ontdek het in deze online sessie! Je maakt er kennis met heel wat kringlooptechnieken en met het plan van aanpak kan je thuis zelf aan de slag. Deze infosessie vindt plaats op donderdag 18 maart 2021 van 19:00 tot 20:30 u. 

Snoeihout voorkomen en verwerken

Het snoeiwerk beperken start bij een goede aanplant, maar ook een juiste timing speelt een belangrijke rol. Er zijn verschillende manieren om jouw snoeiafval terug aan te wenden in de tuin, waardoor het eigenlijk geen afval meer is maar een nieuwe grondstof. Een manier is het versnipperen met een hakselaar, maar er is nog veel meer te ontdekken in deze sessie! Deze vindt plaats op dinsdag 23 maart 2021 van 19.00 tot 20.30 u.

Kringlooptuinieren in veranderend klimaat 

Het klimaat en de leefomgeving wijzigen. Dat merk je aan heel wat grote en kleine dingen, zoals de grondwaterstand in jouw tuin, de jaarlijks weerkerende extreme zomertemperaturen, extreme buien en onweders en het steeds meer opduiken van plantenziekten, exoten en invasieve soorten. Tuinieren is niet meer zo eenvoudig als pakweg 20 jaar geleden. Je kan jouw kringlooptuin met een paar eenvoudige ingrepen wapenen tegen al dat natuurgeweld. Jouw tuin ondervindt immers invloed van het klimaat. Hoe je jouw tuin echter inricht, heeft ook een impact op het klimaat in jouw buurt en straat. Hoe meer klimaatvriendelijke tuinen worden ingericht, des te beter dit is voor het klimaat in de dorpen en steden. De infosessie vindt plaats op donderdag 25 maart 2021 van 19:00 tot 20:30 u.

Voedselverlies voorkomen

Maar liefst een derde van het geproduceerde voedsel gaat verloren. Iedereen kan hier een verschil in maken door het plannen van aankopen, teelten en maaltijden. Ook de plaats waar je voeding bewaart en de bewaartechniek spelen een belangrijke rol. Zij zijn er potten uit grootmoeders tijd tot moderne droogovens. Tot slot worden er ideeën gegeven om overschotjes te verwerken tot nieuwe creatieve maaltijden. Je hoeft geen keukenprinses, geen beroepskok of geen ervaren restjesridder te zijn om de tips en tricks te kunnen toepassen op de overschotjes uit je koelkast! Deze infosessie vindt plaats op dinsdag 30 maart 2021 van 19.00 tot 20.30 u.

 

Inschrijven kan via afvalpreventie@ecowerf.be. Je krijgt nadien een bevestigingsmail en ontvangt een Zoom-link vlak voor aanvang. Als je jezelf inschrijft, rekenen de medewerkers van EcoWerf er wel op dat je deelneemt.

 

Meer info?
EcoWerf
tel. 0800 97 0 97
www.ecowerf.be

Gepubliceerd op donderdag 25 feb 2021 om 10:00