Gratis online infosessies ‘Afval verminderen in huis en tuin’

Na het overdonderende succes organiseren de medewerkers van EcoWerf ook dit voorjaar samen met Vlaco vzw en Tuinkracht online infosessies om jou te helpen minder afval te produceren of het een nieuwe bestemming te geven. Grijp de kans om jou te laten inspireren over verschillende thema's.

Infosessies in samenwerking met VLACO

Pesticidenvrij beheer - woensdag 20 april 2022

Wil je jouw tuin, oprit of terras onderhouden zonder pesticiden, ongewenste insecten de baas kunnen zonder de natuur te schaden of woekeraars een lesje leren? Ontdek in deze sessie hoe je dit kan! Je maakt er kennis met tips, kringlooptechnieken en krijgt een mogelijk plan van aanpak.

Kringlooptechnieken in veranderende klimaatomstandigheden - donderdag 21 april 2022

Je merkt aan heel wat grote en kleine dingen dat het klimaat en de leefomgeving wijzigen. Jouw tuin ondervindt invloed van het klimaat. Hoe je jouw tuin inricht, heeft echter ook een impact op het klimaat in jouw buurt en straat. Hoe meer klimaatvriendelijke tuinen worden ingericht, des te beter dit is voor het klimaat in de dorpen en steden. Tijdens deze sessie leer je eenvoudige ingrepen om jouw tuin tegen al het natuurgeweld te wapenen.

Grasbeheer - maandag 25 april 2022

Tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak. Nochtans kan je grasmaaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken. Ontdek hoe je de productie van grasmaaisel aanzienlijk kan beperken en helemaal kan voorkomen.

Waterbeheer in de kringlooptuin - woensdag 27 april 2022

Water is een essentieel element in de tuin. Je springt er best spaarzaam mee om. Tijdens deze sessie ontdek je hoe je duurzaam kan omgaan met water in jouw tuin, want waterbeheer heb je voor een stuk zelf in de hand. Je krijgt heel wat kringlooptips om jouw tuin weerbaar te maken tijdens alle seizoenen.

Vaste planten en hun eigenschappen - donderdag 28 april 2022

Eenmaal geplant, zijn vaste planten in de tuin een vaste waarde. Ze bezorgen jou weinig werk, maar moeten in de juiste omstandigheden kunnen groeien. De keuze aan vaste planten en bodembedekkers is groot. Gelukkig is er voor elke plekje in de tuin, hoe moeilijk ook, eentje te vinden die zich er thuis voelt. Deze sessie helpt jou een stapje vooruit in de zoektocht naar de ideale plant voor de ideale plaats.

Urban gardening: thuiskringlopen in een stedelijke omgeving - maandag 2 mei 2022

Natuur en tuinen duiken tegenwoordig op de gekste plaatsen in de steden op, zoals tegen gevels van kantoorgebouwen, op daken van appartementen, in potten aan plafonds van restaurants of tegen de gevel van een huis. Ook in een stedelijke omgeving kan je de kringloop sluiten. 

Kippen verzorgen en huisvesten - woensdag 4 mei 2022

Kippen zijn prettig gezelschap in de tuin. Ze leggen eieren en helpen bij het verwerken van keuken- en tuinresten, maar vragen ook verzorging. Tijdens deze workshop doe je nieuwe ideeën op en wissel ke ervaringen uit.

Voedselverlies voorkomen en koelkastbeheer - donderdag 5 mei 2022

Een goede koelkastindeling behoedt je van onfrisse verrassingen. Tijdens de sessie kom je ook meer te weten over de houdbaarheidsdata, waarom niet alle voeding in de koelkast mag en hoe je met enkele simpele tips het maximale uit jouw voeding haalt.

Infosessies in samenwerking met Tuinkracht

Water in de Kringloop - maandag 9 mei 2022

Voor jouw planten, de directe omgeving en bredere maatschappij is het belangrijk dat je het water in de tuin goed beheerst. Tijdens deze sessie leer je meer over de functies die water in de tuin kan vervullen, welke problemen ermee gepaard gaan en hoe je die kan aanpakken.

Andere afvalfracties uit de tuin - donderdag 12 mei 2022

Tijdens deze sessie leer je om te gaan met afval wanneer je jouw tuin herinricht of onthardt. Je krijgt niet alleen suggesties om snoeihout, sloophout of steenpuin te hergebruiken en opnieuw nuttig toe te passen, maar ook info over waar je naartoe kan met afval dat je niet hergebruikt en gevaarlijk afval, zoals asbestgolfplaten. 

Kleine ontharding - maandag 16 mei 2022

Vele kleine ingrepen in de tuin kunnen een groot verschil maken. Zo kom je alles te weten over de verschillende mogelijkheden, voor- en nadelen, hoe je tewerk gaat en welke planten je best kiest.

Praktische informatie

De sessies starten telkens om 20.00 u en duren max. 1,5 uur. Deelnemen kan zonder vooraf in te schrijven. Zorg zeker voor een laptop met camerafunctie en stabiele internetverbinding. De link om deel te nemen verschijnt enkele dagen voor de sessie op de website van EcoWerf.

Meer info?
EcoWerf
tel. 0800 97 0 97
www.ecowerf.be

Gepubliceerd op donderdag 10 mrt 2022 om 09:00