Geen excuus is goed genoeg

Iedereen heeft het druk. Er is dus altijd wel iets dat dringender is dan al het andere. Kanker vroeg opsporen is belangrijk en toch komt van uitstel afstel. Zet de excuses aan de kant en doe de stoelgangtest, want dikkedarmkanker tijdig opsporen is belangrijk.

In oktober 2013 ging de Vlaamse overheid van start met het Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Hierdoor ontvangen alle mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar om de twee jaar een uitnodiging met afnameset voor de gratis stoelgangtest in de brievenbus. Met de test kunnen ze zelf een staal van hun stoelgang nemen en dat vervolgens naar het laboratorium opsturen. Daar wordt onderzocht of het stoelgangstaal bloedsporen bevat. Het labo bezorgt het resultaat van het onderzoek aan de persoon thuis en de (huis)arts. Wanneer er in het staal te veel bloed wordt gevonden, is verder onderzoek nodig. Te veel bloed kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, de voorlopers van dikkedarmkanker. Dikkedarmkanker ontwikkelt zich immers heel langzaam. Eerst ontstaan er poliepen die opgespoord en verwijderd kunnen worden, voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker een van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek. Bovendien kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is kans op volledige genezing groter wanneer de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld. Tijdig opsporen is dus belangrijk.

Krijg je een brief in de bus met een stoelgangtest en een uitnodiging om deel te nemen? Geef hier dan zeker een positief gevolg aan. De deelname aan het bevolkingsonderzoek is volledig gratis. Ben je op zoek naar info over het bevolkingsonderzoek? Bel dan gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing via tel. 0800 60160, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be of surf naar https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be. Heb je vragen over jouw persoonlijke medische situatie? Neem dan contact op met jouw huisarts.

Meer info?
www.bevolkingsonderzoek.be

Gepubliceerd op woensdag 9 mrt 2022 om 09:00