Registreer jouw fiets gratis tegen fietsdiefstal!

Fietsen is helemaal in. Het is niet alleen goed voor het milieu en de gezondheid, maar verbetert ook de leefbaarheid van steden en gemeenten. Dankzij het nieuwe fietsregistratieplatform ‘Mybike’ wordt fietsen zelfs nog beter!

Halt aan fietsdiefstal

Fietsdiefstal komt steeds vaker voor. Voor sommige mensen kan het zelfs een reden zijn om niet meer of minder vaak te fietsen. Daarom hebben de federale overheid en drie gewesten de handen in elkaar geslagen om een uniform systeem tegen fietsdiefstal uit te werken. Zo kan iedereen in België sinds 23 april 2024 gebruikmaken van het platform ‘Mybike’ om zowel nieuwe als tweedehandsfietsen volledig gratis te registreren. Het nieuwe systeem gaat verder dan de bestaande systemen, zoals het graveren van het rijksregisternummer, want het koppelt alle informatie over een fiets aan de gegevens van een geverifieerde eigenaar via Itsme of eID in een nationale database. Zo kunnen gestolen fietsen sneller teruggevonden worden en is het fietsdieven moeilijker om te bewijzen dat zij eigenaar zijn van een gestolen fiets.

Registratie met gratis anti-fraudesticker

Het gratis fietsregistratieplatform ‘Mybike’ richt zich tot iedereen die in België woont. Het werkt zowel voor nieuwe als tweedehandsfietsen. Je kan jouw fiets registreren en identificeren aan de hand van de gratis anti-fraudesticker met uniek identi­ficatienummer en qr-code. Deze kleef je vervolgens op het frame van jouw fiets of een andere zichtbare plaats. De sticker is moeilijk te verwijderen en UV- en weerbestendig. Deze beschermt jouw fiets zonder hem te beschadigen. In combinatie met een goed fietsslot verklein je zo de kans op diefstal en heling. Je kan jouw sticker aanvragen via mybike.belgium.be of afhalen in het gemeentehuis.

Heeft jouw fiets al een gravure of ander type registratie, zoals een serienummer, VeloPass of Bromptonnummer? Dan kan je deze gegevens ook invoeren in jouw account. Dit zal de veiligheid van jouw fiets enkel verhogen. Werd jouw fiets toch gestolen? Doe dan aangifte bij de politie via police-on-web en mybike.belgium.be. Bij de aankoop van een tweedehandsfiets of wanneer een gestolen fiets gevonden wordt, kan een koper of politieagent de qr-code op de fiets scannen om na te gaan of die als gestolen werd opgegeven. De eigenaar kan anoniem worden gecontacteerd.


Meer info?
http://mybike.belgium.be 

Gepubliceerd op donderdag 9 mei 2024 om 08:00