Eén tegen allen, allen tegen vallen!

Van 19 tot en met 25 april 2021 staat alweer de tiende editie van de Week van de Valpreventie op de agenda. Onder het motto ‘Eén tegen allen, allen tegen vallen’ dagen het Expertisecentrum Val- en Fractuurpreventie Vlaanderen, de Vlaamse Logo’s en het Vlaams Instituut Gezond Leven iedereen uit.

Vallen is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Ongeveer een op drie 65-plussers komt minstens eenmaal per jaar ten val. Van de thuiswonende ouderen valt 33% jaarlijks en bij de ouderen in een woonzorgcentrum komt jaarlijks meer dan 50% minstens een keer ten val. Een val kan ernstige gevolgen hebben op diverse vlakken. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld kneuzingen, verstuikingen en breuken. Op psychologisch en sociaal vlak brengt een val vaak valangst en sociale isolatie teweeg. Ook de gevolgen op financieel vlak zijn niet te onderschatten door een toename van de zorgkosten. Hoewel vaak gedacht wordt dat vallen hoort bij het ouder worden, kunnen veel vallen voorkomen worden als de onderliggende risicofactoren worden aangepakt. Enkele van deze risicofactoren zijn:

 • Verminderd evenwicht, spierkracht en mobiliteit
  De beste remedie om valpartijen te voorkomen, is dan ook dagelijks bewegen! Rust roest, zegt het spreekwoord.
 • Ongezonde voeding
  Gezonde voeding is belangrijk om jouw spieren en beenderen sterk te houden. Vooral calcium, vitamine D en eiwitten zijn belangrijk.
 • Onveilige omgeving
  De omgeving heeft een belangrijke invloed op de mate van fysieke activiteit. Veilige oversteekplaatsen, goed aangelegde en onderhouden wandel- en fietspaden, voldoende rustbanken, … kunnen ervoor zorgen dat ouderen meer buiten komen en bewegen.
 • Onaangepast schoeisel
  Onaangepast schoeisel heeft een invloed op het evenwicht en verhoogt het risico op uitglijden, struikelen en vallen. Ook op kousen, zelfs antislipkousen, of op blote voeten lopen, verhoogt het valrisico.

Strijd jij mee voor de titel ‘Beste Valpreventieprovincie van het Jaar'? Je vindt alle opdrachten en spelregels op www.valpreventie.be/week-van-de-valpreventie.


Meer info?
www.valpreventie.be 

Gepubliceerd op vrijdag 16 apr 2021 om 10:00