Een rookvrije toekomst voor iedereen

Deze 33ste editie van 'Werelddag zonder Tabak' is de ideale moment om even stil te staan bij jouw rookgedrag, de rookstopinitiatieven en tabakspreventie.

De 'Werelddag zonder Tabak' werd in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).

Rookstop blijft belangrijk!

Roken is niet gezond. Dat weet iedereen. Het heeft een negatieve invloed op jouw gezondheid. Zo sterft meer dan de helft van de rokers vroegtijdig aan een ziekte die wordt veroorzaakt door roken. Roken is niet alleen heel verslavend, maar heeft ook een invloed op jouw portemonnee en sociale leven.

Het aantal rokers daalt de laatste jaren, maar de cijfers blijven hoog. Zo blijkt uit de cijfers van de Gezondheidsenquête in 2018 dat ruim een op zes Vlamingen nog rookt. Er is een groot verschil tussen geslachten, regio’s en sociale status. Gelukkig zijn er ook heel wat rokers die willen stoppen. Dat cijfer steeg van 65% in 2004 tot 73,5% in 2018. Ook geven zeven op tien rokers aan dat ze probeerden te stoppen voor minstens 24 u met als doel later volledig te stoppen.

Voordelen van stoppen

Stoppen met roken, heeft veel voordelen. Je ervaart heel snel enkele fysieke voordelen. Zo daalt jouw bloeddruk al na 20 minuten en herstellen jouw longen zich stilaan. Je ruikt beter en jouw smaak komt terug. Na een jaar is het risico op een hartziekte al met de helft gedaald. Als je niet meer rookt, hoef je niet meer buiten in de kou te staan en spaar je ook nog eens veel geld uit. Stoppen met roken mag dan wel moeilijk zijn, maar het loont om het te proberen. Je moet er niet alleen aan beginnen. Je kan hulp inschakelen.

Rookstop in groep? Een cursus die jouw leven kan veranderen

De lokale besturen in Oost-Brabant zetten duurzaam in op rookstop. In 2021 vinden er maar liefst tien rookstopcursussen plaats. Tijdens zo een rookstopcursus krijgen rokers tips om de sigaret vaarwel te zeggen. Samen met lotgenoten en onder begeleiding van een erkend tabakoloog ondernemen de deelnemers hun beste rookstoppoging ooit.

Hoe stop je met roken?

Met de beste hulp die er is, nl. een tabakoloog of rookstopspecialist. Hij of zij begeleidt jou individueel, in groep of per telefoon. Voor een sessie bij een tabakoloog voorziet de Vlaamse overheid een voordelig tarief.

Meer info?
tel. 0800 111 00
www.tabakologen.be
www.tabakstop.be

Gepubliceerd op maandag 31 mei 2021 om 09:00