Een hoogdag voor levend erfgoed

Op zondag 28 augustus 2022 organiseert Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) voor de 24e keer de Levend Erfgoed Expo. Die dag kan je van 10.00 tot 18.00 u in het Provinciaal Domein Puyenbroeck te Wachtebeke kennismaken met oude lokale rassen van boerderij- en neerhofdieren.

Het Eiland in het domein Puyenbroeck wordt omgetoverd tot een kleurrijke verzameling van honderden lokale boerderij- en neerhofdieren. Dat zijn niet zomaar wat dieren, maar allemaal rassen die in deze streken ontstonden, door de mens gedomesticeerd werden omwille van de nutsdoeleinden en ondertussen niet meer door de professionele landbouw gebruikt worden. Er worden niet alleen hoenders, kalkoenen, ganzen, eenden, geiten, schapen, honden, runderen en trekpaarden te koop gesteld, maar ook tal van dieren tentoongesteld. Daarnaast zijn er keuringen van dieren, demonstraties met Belgische hondenrassen, huifkartochten, plattelandseducatie, oude ambachten, een hoefsmid,... Tenslotte houdt het Stamboek van het Vlaams Paard er zijn ‘Dag van het Vlaams paard', het grootste paardenras ter wereld, met o.a. een middeleeuwse evocatie. Voor elk wat wils dus! De Levend Erfgoed Expo is gratis toegankelijk voor iedereen. Inschrijven is niet nodig. Honden aan de leiband zijn toegelaten.

Steunpunt Levend Erfgoed zet zich al bijna dertig jaar in voor het behoud van de streekeigen en vaak bedreigde cultuurrassen van Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Deze levende monumenten bezitten immers vaak een schat aan genetisch materiaal die binnen de moderne fok- en landbouwmethoden verloren dreigt te gaan. 


Meer info? 
www.sle.be 
info@sle.be 

Gepubliceerd op maandag 22 aug 2022 om 09:00