Draag zorg voor onze mantelzorgers

Wist je dat maar liefst een op drie Vlamingen een mantelzorger is? Met een klein gebaar, extra begrip of gewoon een goed gesprek kan ook jij hun zware taak wat verlichten. Zo kunnen ze even stilstaan, eens uitblazen en ‘#dahadikeffenodig’ zeggen.

Mantelzorgers zijn een hoeksteen van de maatschappij. Met een op drie van de volwassen Vlamingen en een op vijf jongeren tussen 11 en 18 jaar als mantelzorger, is de kans dat je ooit in jouw leven met mantelzorg in aanraking komt bijna 100%. Dat kan door mantelzorg te geven of door het te krijgen. Toch blijft deze vorm van zorg vaak onderbelicht, ondergewaardeerd en onzichtbaar. Sommige mantelzorgers beseffen zelfs niet eens dat ze mantelzorger zijn. Met de campagne ‘#dahadikeffenodig’ willen het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg, de zes erkende mantelzorgverenigingen en een grote groep stakeholders daar iets aan doen.

Mantelzorg? Niet zo vanzelfsprekend

Boodschappen doen, wassen, post regelen, rekeningen betalen, de tuin onderhouden of een luisterend oor bieden? Mantelzorgtaken zijn heel divers en gaan vaak verder dan alleen het zorgende aspect. Vlamingen die hulp of ondersteuning nodig hebben omwille van een langdurige ziekte, gezondheidsproblemen, een beperking of psychische kwetsbaarheid ontvangen deze in bijna 7 op de 10 gevallen van familie, vrienden, buren of kennissen. Een derde van de mantelzorgers besteedt, in de meeste gevallen naast zijn of haar job, meer dan 10 uur per week aan deze taken. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de mantelzorgers de zorg emotioneel belastend vindt, 18% onvoldoende tijd voor zichzelf ervaart en 12% onvoldoende tijd voor het eigen gezin. Meer dan de helft van de volwassen mantelzorgers geeft dan ook aan ondersteuning nodig te hebben. Dat is vooral emotionele steun, maar ook advies en informatie op maat en financiële ondersteuning.

Hoe kan je helpen?

Wil je de mantelzorgers in jouw omgeving ondersteunen? Gun ze dan een moment om even stil te staan en eens uit te blazen. Soms is het zo simpel als vragen hoe het met hen gaat of de zorg voor een paar uurtjes overnemen. Naast die ‘kleine’ gebaren gaat het ook om het actief betrekken van mantelzorgers in het zorg- en ondersteuningsproces of hen op de werkvloer of op school de gepaste ondersteuning bieden. Zo vinden mantelzorgers op de volledig vernieuwde website www.mantelzorgers.be een centraal informatiepunt dat alle praktische informatie rond mantelzorg bundelt. Zo krijgen ze een helder overzicht van de verlofstelsels en premies en statuten die verspreid zitten over verschillende instanties. Voor het eerst wordt er een inventaris gemaakt van alle plekken in Vlaanderen waar mantelzorgers terecht kunnen voor psychosociale ondersteuning. Op basis van hun postcode krijgen ze een volledig overzicht van het lokale en algemene psychosociaal ondersteuningsaanbod. Dit zal in de loop van de komende weken aangevuld worden. Ook andere noden worden op de website en via de campagne geadresseerd. Vraag je jezelf af of je een mantelzorger bent? Dat kan je nagaan op de website.

Deze campagne is geënt op het Vlaams mantelzorgplan. Dit plan bundelt de beleidsprioriteiten rond mantelzorg in vier verschillende projecten. Zo is er aandacht voor psychische ondersteuning, jonge mantelzorgers, mantelzorgers op de werkvloer en specifieke scharniermomenten, zoals een ziekenhuisopname of de stap naar een woonzorgcentrum. Het Vlaams expertisecentrum Mantelzorg en de zes erkende mantelzorgverenigingen Coponcho, Liever Thuis LM, Mantelzorgnetwerk, OKRA-Zorgrecht, Samana en Steunpunt Mantelzorg werken dagelijks samen met een grote groep stakeholders vanuit Onderwijs, Opgroeien, Werk, Jeugd, Personen met een handicap, Geestelijke gezondheidszorg, Zorg en Welzijn en aan het vergroten van het maatschappelijk draagvlak voor mantelzorgers.

Meer info?
www.mantelzorgers.be

Gepubliceerd op woensdag 28 feb 2024 om 08:00