Doe de deur dicht!

Enkel bij de combinatie van dichtgehouden binnendeuren, voldoende rookmelders en een vluchtplan stijgt de kans op het overleven van een brand tot 20 minuten.

De combinatie van binnendeuren die dicht zijn, maar niet op slot, een goed vluchtplan en voldoende rookmelders, biedt de meeste kans om op tijd verwittigd te worden bij brand en de woning te kunnen verlaten. Toch hebben veel mensen de gewoonte om de deuren in huis open te laten. Dat moet veranderen! De deur dicht doen, vooral ‘s nachts, is van levensbelang. Als er brand uitbreekt, houdt zelfs een gewone, niet-brandwerende binnendeur de rook tot 20 minuten tegen. Dat is tijd die levens kan redden. De deur dicht doen is een simpele handeling die geen geld of moeite kost, terwijl het de verspreiding van de verstikkende rook effectief vertraagt. Trek dus de deuren dicht op weg naar buiten, zo wordt de brand opgesloten en de schade beperkt. Samen met voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zorgt dat ervoor dat iedereen tijdig de woning kan verlaten bij brand.

Hang rookmelders!

Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat iedereen zichzelf in veiligheid kan brengen. In grotere woningen kan er gekozen worden voor gekoppelde rookmelders, zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is. Er moet in elk geval voor gezorgd worden dat de rookmelders in afgelegen lokalen, zoals een berging, hoorbaar zijn in de slaapkamer. Deze rookmelders kunnen op een simpele manier draadloos met elkaar verbonden worden. Om wettelijk in orde te zijn, moet in Vlaanderen en in Wallonië elke woning, appartement of studio op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn.

 

Deze bewustmakingscampagne is een initiatief van Netwerk Brandweer, Oscare, Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, Brandweer Brussel, Agentschap Wonen Vlaanderen, VVSG, Brandweervereniging Vlaanderen en Stichting Brandwonden om de bevolking bewust te maken van het belang van een deur die dicht is in combinatie met voldoende rookmelders en een vluchtplan. Deze past in de doelstellingen van het nationaal brandpreventieplan 2020, nl. zorgen voor een veiligere samenleving met significante vermindering van het aantal woningbranden en CO-intoxicaties. De deelnemende organisaties willen op deze manier niet alleen het aantal doden en gewonden terugdringen, maar ook de schade in en rond woningen beperken.

 

Meer info?
https://doededeurdicht.be 

 

Gepubliceerd op dinsdag 22 sep 2020 om 10:00