Code geel vanaf maandag 7 maart 2022

Het Overlegcomité heeft vandaag beslist dat de coronabarometer op maandag 7 maart 2022 naar code geel schakelt. Zo verdwijnt het Covid Safe Ticket in de horeca en vervallen beperkingen voor evenementen. Ook de epidemische noodsituatie en federale fase van het nationaal noodplan worden opgeheven.

Het Overlegcomité stelt vast dat de besmettingen en het aantal nieuwe hospitalisaties een constante dalende trend volgen. Het reproductiegetal voor besmettingen en hospitalisaties blijft constant lager dan 1, wat wijst op een duidelijk zwakkere viruscirculatie. Intussen gaat ook het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen in dalende lijn, ruim onder de drempel van 300 bedden. Ruim 9 miljoen Belgen kregen een volledige primovaccinatie en ruim 7 miljoen werd ook geboosterd. Op basis van deze evoluties beslist het Overlegcomité om vanaf maandag 7 maart 2022 over te schakelen naar code geel. Ook de epidemische noodsituatie wordt opgeheven en er komt een einde aan de federale fase van het nationaal noodplan dat op 13 maart 2020 bij het begin van de coronacrisis werd afgekondigd.

Dit betekent dat alle beperkingen, onder meer in de horeca, winkels en evenementensector, vervallen.

Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen. Het is verplicht in zorginstellingen en op openbaar vervoer

Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen in onder meer binnenruimtes bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden. Het gebruik van een FFP2-mondmasker blijft aangeraden voor kwetsbare personen. Vanaf maandag 7 maart 2022 is het niet langer verplicht om in het onderwijs een mondmasker te dragen. In zorginstellingen, zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra, blijft net als op het openbaar vervoer het mondmasker vanaf 12 jaar verplicht.

Covid Safe Ticket

Het gebruik van het Covid Safe Ticket, onder meer in de horeca en bij evenementen, vervalt.

Reisregels vanaf 11 maart 2022

De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat. Reis je naar België en beschikt je over een van de drie COVID-certificaten, nl. vaccinatie, test of herstel? Dan is er geen test- of quarantaineverplichting.

Wie in België woont, niet over een van de drie COVID-certificaten beschikt en reist vanuit een land met een ongunstige situatie moet zich op dag 1 na aankomst laten testen (snelle antigeentest of PCR-test). Landen met een ongunstige situatie zijn o.m. donkerrode landen op de ECDC-kaart en derde landen die niet op de witte lijst van de Europese Unie staan. Wie niet in België woont, moet bij inreis beschikken over een geldig COVID-certificaat (vaccinatie, test of herstel). Korte verblijven van minder dan 48 uur waarbij geen gebruik wordt gemaakt van een vervoerder zijn uitgezonderd.

Voor personen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant blijven de huidige de test- en quarantaineregels ongewijzigd. Er blijft een inreisverbod gelden voor niet-essentiële reizen van niet-EU-burgers die hun verblijfplaats hebben in een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat, tenzij ze over een vaccinatie- of herstelcertificaat beschikken. Er blijft een inreisverbod gelden vanuit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant (zone met heel hoog risico-VOC).

Thuiswerk

Het Overlegcomité nodigt bedrijven en overheidsdiensten uit om, in overleg met de sociale partners, een structureel regime voor telewerk te verankeren.

Opvolging epidemiologische situatie

Het Overlegcomité blijft de epidemiologische situatie opvolgen. Het verwijst daar naar vijf hefbomen die de Wereldgezondheidsorganisatie aanreikt om een eventuele heropflakkering van het coronavirus te temperen:

  1. Behoud van ‘genome sequencing’ capaciteit om nieuwe varianten snel te detecteren.
  2. Blijvende inzet op primo-vaccinatie van onbereikte en kwetsbare groepen, aangezien een hoge vaccinatiegraad de belangrijkste bescherming blijft tegen nieuwe varianten.
  3. Het beschikbaar en betaalbaar maken van therapie met antivirale geneesmiddelen, complementair aan vaccinatie.
  4. Het bevorderen van luchtkwaliteit door ventilatie en filtratie.
  5. Internationale solidariteit op het vlak van doneren en produceren van vaccins om het risico op het ontstaan van nieuwe virusvarianten te beperken.
Gepubliceerd op vrijdag 4 mrt 2022 om 16:00