Burgerbevraging 'Gemeente-Stadsmonitor' van start

Data, informatie en kennis zijn essentieel om beleid voor te bereiden en te ondersteunen. Daarom organiseert het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) driejaarlijks de burgerbevraging ‘Gemeente-Stadsmonitor. Nadat deze begin dit jaar werd uitgesteld, gaat ze van start op 9 september 2020.
Vind je het leuk wonen in jouw buurt? Kan je veilig fietsen in de gemeente en is er voldoende groen? Ben je tevreden over de voorzieningen en diensten in de gemeente? Laat het dan weten! Vanaf 9 september 2020 worden bijna 400 000 Vlamingen van 17 tot 85 jaar uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen. Jouw medewerking aan deze burgerbevraging is vrijwillig, maar wel van groot belang. Het is immers een unieke survey die in elke Vlaamse gemeente en stad op wetenschappelijke wijze georganiseerd wordt. De waarde van de resultaten hangt dan ook af van het aantal personen die de vragenlijst invullen. Bovendien krijg je met deze bevraging de kans om jouw mening te geven over de thema’s die in de gemeente belangrijk zijn. Als je de vragenlijst volledig invult, maak je kans op een geschenkbon ter waarde van € 12,00.
De eerste brief valt op woensdag 9 september 2020 in de bus. In de 13 centrumsteden vindt de eerste zending plaats op woensdag 16 september 2020. Een laatste herinnering staat gepland voor eind oktober 2020. In totaal worden bijna 400 000 burgers uitgenodigd om de bevraging in te vullen. Deze ontvangen, gespreid over één maand, achtereenvolgens:
  • een brief met een link naar de online vragenlijst,
  • een herinnering of bedankingsbrief,
  • een papieren vragenlijst voor wie nog niet reageerde,
  • een laatste herinnering of bedankingsbrief.
De 'Gemeente-Stadsmonitor' is een data- en kennisplatform voor elk lokaal bestuur. Het bevat meer dan 200 indicatoren, waarvan er ruim 100 worden verzameld door middel van de burgerbevraging. Deze indicatoren geven elk bestuur een uitstekend zicht op de staat van de gemeente of stad. Daarom biedt het ABB de resultaten van de bevraging vanaf juni 2021 aan op de bijhorende website aan de hand van een gebruiksvriendelijke dataontsluiting en -rapportering. Bovendien ondersteunt ABB de lokale besturen bij het gebruik en de inzet van de monitor voor benchmarking en trenddetectie, de omgevingsanalyse, de onderbouw van het strategisch meerjarenplan en input in strategische debatten.
Vlaanderen respecteert de privacy van elke burger. De medewerkers van deze bevraging maken alleen analyses op gemeentelijk niveau en werken volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Voor meer uitleg kan je terecht op gemeente-en-stadsmonitor.vlaanderen.be. Op deze website kan je ook alle resultaten van de vorige bevraging raadplegen.

Meer info?
Agentschap Binnenlands Bestuur
gemeente-en-stadsmonitor.vlaanderen.be
Gepubliceerd op dinsdag 8 sep 2020 om 10:00