Begijnendijk hijst de regenboogvlag

Om te tonen dat het bestuur begaan is met alle inwoners, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit, wordt in de aanloop naar dinsdag 17 mei 2022 een regenboogvlag gehesen aan de gemeentelijke gebouwen.

Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van psychische ziekten. Om extra aandacht te vragen voor de discriminatie van holebi’s en transgenders, heeft de holebi-en transgendergemeenschap deze dag sindsdien uitgeroepen tot de ‘Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT)’.

Homofobie en transfobie zijn begrippen die, jammer genoeg, regelmatig de actualiteit halen. Denk maar aan de incidenten met agressie tegenover holebi’s en transgenders. Deze voorvallen zijn slechts het topje van de ijsberg. Zolang homoseksualiteit en transseksualiteit een louter theoretische en juridische kwestie blijven, hebben weinig mensen er moeite mee. Wanneer ze zichtbaar worden en personen voor hun seksualiteit uitkomen, blijkt dit voor heel wat mensen echter moeilijk om te aanvaarden. Nochtans is het net die aanvaarding die homoseksuelen en transseksuelen nodig hebben om zich volmaakt goed te voelen in de samenleving.

Over heel de wereld worden er op 17 mei 2022 acties gevoerd om solidariteit te tonen met holebi’s en transgenders. Çavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen, roept alle gemeenten op om die dag de regenboogvlag uit te hangen als teken van solidariteit met de holebi- en transgendergemeenschap. Om te tonen dat het bestuur begaan is met alle inwoners, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit, wordt in de aanloop naar dinsdag 17 mei 2022 een regenboogvlag gehesen aan de gemeentelijke gebouwen.

Geweld raakt dieper dan je denkt

Sinds 2012 bestaat er een centraal telefoonnummer voor elk vermoeden van geweld in welke vorm dan ook. Op het nummer 1712 kan je elke werkdag van 9.00 tot 18.00 u terecht met vragen en meldingen. Het meldpunt werkt discreet en gratis. Slachtoffers van fysiek of verbaal geweld tegenover holebi’s kunnen ook steeds terecht bij de mensen van Lumi, de infolijn voor iedereen met vragen over seksuele voorkeur en gender. Meer info vind je op www.lumi.be.


Meer info?
Çavaria vzw
www.cavaria.be
info@cavaria.be 

UniQue, Vlaams-Brabants Regenbooghuis
www.unique-rbh.be 
hallo@unique-rbh.be

Gepubliceerd op vrijdag 13 mei 2022 om 09:00