Afval en recyclagepark

Sinds 1 maart 2021 kan je als inwoner van Begijnendijk terecht op 12 DifTar-gewichtsparken van EcoWerf. Al deze recyclageparken zijn uitgerust met DifTar-weegbruggen. De dichtsbijzijnde parken zijn Tremelo, Rotselaar en Keerbergen.

Voorwaarden

Elke inwoner van Begijnendijk boven de 18 jaar krijgt met zijn of haar elektronische identiteitskaart (eID) toegang tot alle DifTar-gewichtsparken van EcoWerf, waaronder het vernieuwde recyclagepark in Begijnendijk. Ben je nog geen inwoner van Begijnendijk, of beschik je niet over een elektronische identiteitskaart, dan kan je in het gemeentehuis tegen een waarborg van 50 euro een tijdelijke toegangskaart ontlenen.

Je kan de recyclageparken bezoeken te voet, met een kruiwagen, met de fiets, met een personenwagen (men aanhangwagen) of met een bestelwagen. Opgelet: afval aanleveren met een tractor is niet toegelaten.

Een KMO is op basis van de geldende regelgeving enkel toegelaten op het recyclagepark indien deze fracties aanlevert die vergelijkbaar zijn in aard en hoeveelheid met huishoudelijk afval. voor deze gevallen zijn de KMO-tarieven van toepassing. Een KMO dient zich voor zijn bedrijfsafval in hoeveelheden die niet meer vergelijkbaar zijn met een normaal huishouden te richting het gespecialiseerde circuit. Dit is voor uw bedrijvigheid het geval. Reden is dat recyclageparken niet bedoeld zijn om ondersteuning te bieden aan bedrijven, maar specifiek aan huishoudens.

Procedure

Scan je eID om toegang tot het recyclagepark te krijgen. 

Lever eerst je gratis afvalsoorten af. Voor het te wegen afval begeef je je daarna naar de weegbrug. Daar staat een aanmeldzuil, waar je jouw eID invoert of scant. Op het keuzescherm van de aanmeldzuil duidt de parkwachter aan welk soort afval je hebt meegebracht. Dan wordt het brutogewicht geregistreerd en kan je vervolgens het afval in de juiste containers deponeren. 

Heb je afvalsoorten met een verschillend tarief, dan kan je meerdere keren over de weegbrug rijden en per afvalsoort lossen. Doe je dit niet, dan wordt voor het geheeld de prijs van de duurste afvalsoort aangerekend.

Aan de uitgaande weegbrug worden het 'tarragewicht' en de prijs automatisch berekend. De weegbruggen zijn door de FOD Economie geijkt voor de weging tot op 5kg nauwkeurig, waardoor ieder gewicht wordt afgerond tot op het dichtsbijzijnde veelvoud van 5kg. Als je bijvoorbeeld 12 kg meebrengt, wordt dit afgerond naar 10 kg. Als je 13 kg aanbiedt, wordt dit afgerond naar 15 kg. Opgelet: er wordt steeds minimaal 5 kg aangerekend per weging.

Voor de veiligheid van de parkwachters kan je in het recyclagepark enkel betalen met Bankcontact of met de DifTar-rekening. Heb je nog geen saldo op de DifTar-rekening staan, of is het saldo onvoldoende dan kan je een provisie storten met vermelding van een gepersonaliseerde mededeling. Deze mededeling kan je opvragen bij EcoWerf (0800/97 0 97). Je kan de rekening ook aanzuiveren op de betaalzuil op het recyclagepark.

Kostprijs

Meer info vind je terug op de website van EcoWerf.

Meer info

Met al je meldingen, suggesties, vragen en klachten die te maken hebben met de werking van EcoWerf kan je terecht bij het klantenonthaal via het gratis nummer 0800 97 7 97. De groene lijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.00 u en van 13.00 tot 16.30 u. EcoWerf streeft ernaar om alle oproepen zo snel en klantvriendelijk mogelijk te behandelen. 

Je kan EcoWerf ook via e-mail bereiken: